… egy újabb WordPress honlap…

Paloznak

Paloznak község Veszprém megyében, található, Csopak és Lovas között. Első írásos említése a Veszprémvölgyi Monostor Adománylevelében található a 970-es évekből, régészeti leletek alapján 5000 éve lakott település. A falu lélekszáma 412 fő (2008). A Balaton-felvidék hagyományos faluképének megőrzéséért Paloznak 1998-ban Hild-díjat kapott, amit azóta is nagy becsben tart. A két meghatározó tevékenység a településen a borászat és a turizmus, évről évre egyre többen fedezik fel azokat az igazán balatoni, viszont kevesebbek által ismert szépségeket és hangulatot, amit Paloznak adhat.

Az erdőkkel borított lankás domboldalakról csodálatos kilátás nyílik a Balatonra. Kivételes mediterrán klíma alakult itt ki, ahol kora tavasztól késő őszig lehet élvezni a tiszta levegőt, a napfényt, és ez a szőlőnek is jót tesz. A déli domboldalakon zamatos gyümölcsök érnek, a szőlő mellett jól érzi magát az őszibarack, a mandula, és a mediterrán klímán beérik a füge is. Érdemes egy kis sétát tenni és felkeresni a Hild-díjjal kitüntetett község műemlékeit, az Árpád-kori templomot, a haranglábat, a népi parasztházakat, a Tájházat.

tajhaz1

Nyáron a balatoni strandolás mellett szabadtéri koncertek, kiállítások, templomi hangversenyek nyújtanak szórakozási lehetőséget. Minden évben augusztus elején kerül sor a Paloznaki Jazz és Bor Piknikre, ami a szűk környezet legnagyob zenei megmozdulása. A Homola Borterasz és a Paloznak központjában található Sáfránkert Vendéglő egész évben (változó nyitvatartással) várja a vendégeket.

A településen halad keresztül az Olaszrizling-tanösvény, nem véletlen, hogy a környékbeli területeken rengeteg a szőlőföld. Paloznakon borászat egyetlen van, a Homola Pincészet, de a környéken több pincének vannak termőterületei.

paloznak2

Megközelíthetősége, fekvése

Paloznak a Balaton északi-partján a Bakony déli lábánál található. Nyugatról Csopakkal határos, kelet felől Lovastól 2 km-re található. A legközelebbi nagyobb város Balatonfüred. Megközelíthető a 71-es főúton Alsóörs, illetve Csopak felől, valamint az úgynevezett római úton Lovas, és Csopak felől. Északon Veszprémfajsszal határos. Bár a vasút a falu határában halad el, vasútállomása nincsen, a legközelebbi vasúti megálló Alsőörsön illetve Csopakon található. Rendszeres buszjáratok közlekednek mind Balatonfüred, mind Veszprém felől.