… egy újabb WordPress honlap…

Birtok és Borvidék

Csaknem 10 éve, hogy Homola Szabolcs tulajdonos Paloznakot választotta második otthonául. A cél azóta sem kevesebb, mint az itt lévő izgalmas szőlőterületekből kihozni a legjobbat és maradandót alkotni. A pincészet a Balatonfüred-Csopaki Borvidék legjobb dűlőiben gazdálkodik, 15 hektár saját területen. A borvidék hagyományait tiszteletben tartva elsődleges fajtánk az olaszrizling, továbbá kiemelt figyelmet fordítunk a kékfrankosra és a furmintra. A pincészet Selection néven forgalomba kerülő csúcsborai is ezekből kerülnek ki, hordó- vagy dűlőszelekció formájában. 5 nagy dűlő adja a termés alapját, a Gölye-mál Alsóörsön, a Lapi és az Óvár dűlők Tihanyban, a Sáfránkert és a Hajnóczy dűlő Paloznakon.

A birtokközpont az ősi Római út feletti területen található történelmi szőlőkkel körülvéve, de közeli terv egy új feldolgozó és borászat építése. A borok Homola Szabolcs tulajdonos és Homonna Attila főborász folyamatos együtt gondolkodásából születnek. Nagy hangsúlyt fektetnek a kísérletezésre és a tradicionális borkészítésre, ezt mutatják a Homola-sorozat hordós erjesztésű és érlelésű tételei, mint a Sáfránkert Olaszrizling, a Hajnóczy Olaszrizling, a Parti Szél cuvée vagy a Kékfrankos. Területeinken kézzel szüretelünk és gondosan válogatunk, a Homola sorozat borainak nagy részét spontán erjesztjük.

A Homola Pincészet népszerű alapborait képviseli a 100% borcsalád, élen a 100% Balatonnal. A frissebb, könnyedebb, reduktív borok igazi balatoni életérzést közvetítenek.

Kuriózum, hogy a 2013-as évből termett Pinot Blanc szőlőnkből tradicionális pezsgőt készítettünk.

A borvidék

A Balatonfüred-Csopaki borvidék a Balaton északi partján, Zánkától Balatonalmádiig húzódik. Fontosabb községei között említhetjük a névadó Balatonfüred és Csopak mellett Paloznakot, Lovast, Felsőőrsöt, Szentantalfát és Balatonszőlőst.

A terület földtani felépítése igen komplex képet mutat. Legidősebb képződménye a szilur korú átalakult (metamorf) fillit-pala. A közberétegződött idős vulkáni kőzeteken jó minőségű bor terem Lovas és Alsóörs határában is. A palára a felső perm korú, jellegzetesen vörös, szárazföldi eredetű Balaton-felvidéki homokkő települ, amely kovasavban és vasoxidban gazdag, vörös talajokat produkál (Lovas, Csopak, Balatonfüred). Efölött az alsó és középső triász változatos karbonátkőzeteit találjuk, amelyeknek mészben gazdag málladéka a vályogos talajt fehérre színezi. A csopaki és balatonmelléki borok jellegzetes, markáns savtartalma ennek a meszes talajnak a hatását tükrözi. Tájképileg vonzó látvány a vörös és fehér talaj színkombinációja.

A terület jellegzetes fehérbor-szőlői az olaszrizling, a rajnai rizling, a rizlingszilváni, a tramini, az ottonel muskotály és az utóbbi évtizedekben a sauvignon blanc és a chardonnay. Vörösbort csak kivételesen termelnek (pl. a Tihanyi-félszigeten kékfrankos, cabernet franc, zweigelt, merlot, pinot noir, stb.)

toke

A területen két – mondhatni önálló – borstílus különböztethető meg. A Balatonfüredi tájegység (ide tartoznak a balatonszőlősi borok is) borai testesebbek, tüzesebbek, magasabb extrakttartalommal bírnak. E borokat kifinomult ízlésű kóstolók gyakran rezeda illatúnak írják le.

A másik tájegységben a csopaki rizlingek jellegzetesen elegánsak, finom savaik összetettek, de soha nem durvák. Itt a borok tartózkodóbbak, és ha azonos alkohol- és savtartalmat is tételezünk fel, karcsúbban, könnyedebbek. Ez természetesen nem a sovány löszös-homokos talajok borának könnyedsége, hanem a lendületes savak adta élénk savérzet eredménye. Nem véletlen, hogy a Csopak-berekháti dűlő olaszrizlingjeivel csak a szentgyörgyhegyiek tudnak vetélkedni.

A Csopaki

A Csopaki a Balaton egyik ikonikus borfajtája, a borvidéki összefogás szimbóluma. A név Csopakról származó bort jelöl, mely kategória helyi védettséget élvez.

Az országban egyedülálló módon itt a bor földrajzi megjelölése egyetlen szőlőfajtához kötött. A borvidéki szabályozás szerint ugyanis csak az a bor viselheti a Csopak vagy Csopaki védett eredetmegjelölést, mely színtiszta olaszrizling és a bor alapanyagául szolgáló szőlő Csopak védett dűlőiből származik. A környék más szőlőfajtájának bora, illetve a csopaki bortermő körzeten kívülről származó olaszrizling a település nevét nem viselheti.

A kiemelt védettség egyik oka, hogy az olaszrizling Csopak környékének hagyományos és a mai napig meghatározó fajtája. A szőlő csopaki jelenléte mintegy másfél évszázadra tekint vissza, első írásos említése 1862-ből való. A századforduló környékén elterjedése rohamosan nőtt és hamar a csopaki szőlőhegyek legfontosabb elemévé vált. Onnantól kezdve az olaszrizling és Csopak neve egybeforrt.

A védettség másik oka, hogy a közvélekedés szerint borának elegáns arányaival, finom savaival és ásványos ízeivel a fajta az egyik legszebb arcát Csopakon mutatja meg.

csopaki

Csopaki Kódex

A Csopaki Kódex az ország első és ez idáig egyetlen önkéntes eredetvédelmi rendszere, melynek fókuszában Csopak és hagyományos fajtája, az olaszrizling áll. Megalkotásának célja a csopaki bor minőségének magasabb fokú védelme valamint a hivatalos borvidéki szabályozás kiegészítése, hiányosságainak pótlása. A kódex védjegyével ellátott bornak az ország legszigorúbb minőség- és eredetvédelmi szabályainak kell megfelelnie. A kódex négy pillérbe csoportosítva tartalmaz szabályokat, melyek kiterjednek a védett terület földrajzi kiterjedésére, a védett szőlők művelésére, a borászati munkára és a végső bor minőségére. A kódex külön kategóriában minősíti a dűlőmegjelölés nélküli és a dűlőmegjelöléses borokat.

A Homola Pincészenek 2013-ban a borvidéken egyedüliként sikerült arany-fokozatú Csopaki Kódex Olaszrizlinget megalkotnia, amely 2014 júniusában került piacra. Ez a bor a Csopaki Kódex szellemében készült, melynek célja az egyedülálló Csopaki, mint hagyományos borfajta jó hírének és kiváló minőségének védelme. A Homola Csopaki az első osztályú Hajnóczy dűlőről származó olaszrizling szőlőből készült, faélesztő nélkül, spontán élesztéssel, 500 literes tölgyfahordóban érlelve. Harmonikus, száraz olaszrizling, mely borban a savak és az alkohol egyensúlyra találnak, az olaszrizlingre jellemző illat- és zamatjegyeket finom ásványosság kíséri.

birtok1